Muntatge VIII: Resolució de problemes amb muntants

En aquesta part de la sèrie de «perfeccionament de les habilitats» amb el tasker Nick C., abordarem el procés de resolució de problemes relacionats amb els muntats. Segons el Nick, localitzar correctament els muntants és molt important per evitar que accidentalment es produeixin:

 • Perforacions a canonades d’aigua. 🚰
 • Danys a cables elèctrics.💡
 • Muntar un objecte només en una placa de cartró-guix i que acabi caient i trencant-se.💥

Comprendre els diferents tipus de paret és el primer pas per poder localitzar el muntant i saber quin tipus d’ancoratge farà falta. Per obtenir més informació sobre tots els tipus de parets, llegeix l’apartat Muntatge VI: Coneix els tipus de parets.

 • Muntants d’acer
  • Tot i que cada vegada són més habituals, solen estar més presents en edificis d’oficines i edificis alts (de més de 3 plantes). 
  • És més difícil fer muntatges amb ells, perquè són prims i poden cedir amb objectes pesats.
  • Els muntants d’acer acostumen a tenir les mateixes mides que els de fusta. Les plaques de cartró-guix es col·loquen directament sobre els muntants.
  • Se situen generalment a intervals de 60 cm (tot i que en alguns casos poden ser de 40 cm).
  • Cargols de cartró-guix (poc pes) i cargols de balancí (molt de pes). 
 • Llistons i guix
  • Habitualment es troben en edificis residencials construïts a mitjans del segle XX o abans.
  • El muntants solen ser de fusta amb travessers també de fusta (paral·lels al terra i al sostre).
  • Els detectors de muntants sovint no funcionen en aquestes superfícies perquè la capa de guix és més gruixuda que les plaques de cartró-guix modernes. Per trobar els muntats dins les parets de llistons i de guix, has de fer servir un detector de muntants sensible a materials metàl·lics. Aquest tipus de detector indica on són els cargols que uneixen els llistons als muntants i permet saber on col·locar els suports. Les parets de guix es poden esmicolar fàcilment, així que has de tenir molta cura a l’hora de fer els forats.
 • Maons, formigó i pedra
  • Alguns tipus de parets que formen part d’aquesta categoria: llars de foc, edificis d’oficines de ciment, lofts industrials. Normalment ho sabràs quan els vegis.
  • Tant les parets de maons com de formigó  són un tipus de paret que no es construeix amb muntants. Aquestes parets són molt dures i requereixen que estiguis preparat amb eines especials:
 • Ancoratges metàl·lics de cargol i cargols metàl·lics.
 • Un trepant percussor.
 • Broques de formigó amb el diàmetre adequat per adaptar-se als ancoratges metàl·lics.
 • Protecció ocular i auditiva.

I si el detector de muntants falla…

El tasker Nick C. confirma que els detectors de muntants no funcionen bé amb certs tipus de parets, particularment les de llistons i guix. Aleshores, què es pot fer en aquests casos? Primer de tot, no t’atabalis! Hi ha alternatives per localitzar els muntants.

 • Tingues en compte l’espaiat. Els muntants estan separats habitualment per una distància d’uns 40 cm des del seu centre; és a dir, el centre d’un muntant està separant per uns 40 cm del centre del següent muntant. Però pensa que en algunes cases aquesta separació entre muntants por ser d’uns 60 cm. Pot passar en el cas de cases antigues, però no és gaire habitual. 
 • Dona cops a la paret. Podràs sentir un soroll sec si estàs picant sobre un muntant i un soroll més buit fora del muntant. Això funciona bé per conèixer la ubicació aproximada d’un muntant, però no la ubicació exacta.
 • Tingues a mà un imant. Si mous lentament un imant cap amunt, cap avall i cap als costats sobre una paret, pots localitzar els cargols utilitzats per fixar les plaques de cartró-guix o de guix sobre els muntants. Busca aquests cargols i hauràs trobat el muntant!

Localització de muntants i col·locació d’accessoris: 

El tasker Nick C. ha indicat els passos bàsics que segueix a l’hora de trobar els muntants:

 • Utilitza un detector de muntants! Mou-lo lentament en sentit horitzontal sobre la paret fins que faci un senyal. Fes una marca en aquest punt. Començant per l’altre costat, mou el detector de muntants horitzontalment cap a la marca que has fet a la paret. Quan soni, fes una marca a la paret. El detector es troba entre aquestes dues marques. 
 • Recorda que els muntants haurien de tenir una amplada d’uns 3,8 cm. Si la distància entre les marques que has fet és més gran que aquesta, torna a repetir l’operació!
 • Quan perforis una paret, ves a poc a poc. Les parets de cartró-guix són fàcils de perforar, però quan ho fas has d’anar amb cura de no foradar res inesperat.
 • Si utilitzes un ancoratge que s’expandeix dins la paret, assegura’t d’utilitzar una broca significativament més petita que l’ancoratge. Sempre pots augmentar la mida del forat, però és més difícil treballar amb un forat massa ample.
 • Tingues en compte que no sempre has de fixar l’objecte sobre un muntant, sobretot si l’objecte no pesa gaire. Fins i tot podràs penjar articles més pesats amb seguretat fent servir cargols de balancí. Però si tens l’opció de fer-ho sobre un muntant, no dubtis!

Si trobes els muntants de cap manera 

«Guanyar-te la confiança dels clients és un dels passos més importants per crear el teu negoci a TaskRabbit», afirma el Nick. «El client confia que ets expert en aquesta tasca i que, per tant, estàs qualificat per prendre decisions assenyades en funció de la situació que et trobes. Dit això, també és feina teva com a tasker assegurar-te que el client entengui el que faràs i informar-lo de qualsevol canvi de plans». Aquí tens el que fa el Nick quan es troba amb circumstàncies imprevistes:

 • Prendre precaucions. Protegeix-te a tu mateix, el teu negoci i també la llar del client. Si el detector de muntants indica alguna cosa que no és un muntant a la paret, no perforis abans de tenir clar de què es tracta.
 • Entendre l’edifici. En el cas de trobar-te elements misteriosos darrere de les parets, si el client hi és present, no tinguis por de preguntar. Per exemple, esbrina quina habitació hi ha a l’altra banda. Si es tracta d’un bany o una cuina, hi podria haver canonades que, evidentment, no et convé perforar.
 • Reprogramar la tasca. No tinguis por de reprogramar una tasca amb el teu client si el detector de muntants no funciona correctament o si no pots trobar les respostes que calen per treballar la paret. El client segurament preferirà que deixis la tasca a mig fer que no pas un munt de forats inútils a la paret.
 • Disposar de les eines adequades per ajudar-te a trobar el muntant. És sempre millor tornar un altre dia amb les eines adequades que córrer el risc de perforar una canonada. Recorda: potser has d’utilitzar diferents tipus de detectors de muntants segons el tipus de paret.

Segueixes tenint problemes amb els muntants? Fes una ullada al YouTube per obtenir més informació sobre tot el que està relacionat amb el muntatge!

Leave a Reply