Muntatge VI: Inici de la perforació

El tasker Nick C. en sap un munt sobre forats guia! 

No estàs segur del que és un «forat guia»? Es tracta d’un forat ja realitzat al lloc on anirà l’article, que ajuda a facilitar una entrada suau del cargol, impedeix que s’esquerdi la paret i, en alguns casos, ajuda al muntador a veure la paret per dins i a conèixer el tipus de muntant i de materials. S’ha de considerar fer forats guia en la majoria de superfícies dures; el forat guia ha de ser tan ample com el diàmetre menor del cargol. Per a fusta més suau, el forat guia pot no ser obligatori. Fer un forat guia és, en alguns casos, un dels primers passos per muntar de forma segura un article sobre una paret. 

Perforació de parets

Comencem parlant sobre l’experiència de perforació a través de diferents tipus de paret. Conèixer el tipus de paret és fonamental per comprendre quina mena d’eines pots necessitar i per saber què ets pots esperar. Llegeix l’apartat  Muntatge V: Coneix els tipus de parets per obtenir més informació abans de començar a fer forats guia. Aquí tens un recordatori: 

  • Cartró-guix: la perforació inicial ha de passar directament i la paret no s’escantellarà.
  • Llistons i plaques de guix: es poden escantellar més fàcilment en perforar i fan més pols. 
  • Formigó: recorda que, per tal de perforar sobre formigó, necessites un trepant percussor i broques especials. 
  • Paret d’obra: les parets d’obra són relativament fàcils d’identificar i a vegades són vistes. Dit això, no és gens habitual que hi hagin maons al darrera d’una capa de cartró-guix, però de vegades passa. Si aquest és el cas, fe un forat guia i ho sabràs a l’instant. Per muntar sobre paret d’obra, has de disposar d’una broca de formigó.
  • Blocs de ciment: entren a la categoria de parets d’obra i, en alguns casos, es pot utilitzar un cargol de balancí. 

Si tens dubtes sobre el tipus de paret abans de perforar, el més adient és que parlis amb el client. Si el client no n’està segur, pots suggerir-li que ho pregunti a l’administrador de l’edifici, si no li suposa massa problemes. És una bona pràctica estar segur del tipus de paret en què treballaràs abans de posar-te a muntar i, a més, això facilita l’elecció prèvia de les eines, així que no dubtis a investigar la qüestió a fons.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s