Muntatge V: Coneix els tipus de parets

Esbrinar amb quin tipus de paret et trobaràs és una habilitat imprescindible per a les tasques de muntatge. Si bé els nostres taskers d’elit no poden explicar aquí tots els detalls de la construcció d’habitatges, et proporcionaran una visió bàsica dels tipus de parets més habituals que et pots trobar i dels accessoris que necessitaràs per a cada tipus. 

 • Cartró-guix: la paret no s’escantella massa quan es perfora. 
 • Llistons i plaques de guix: es poden escantellar més fàcilment en perforar i fan més pols. 
 • Formigó: de vegades, aquest tipus de paret s’amaga sota el paper pintat o la mateixa pintura. Per comprovar-ho, dona primer uns copets a la paret. Si és sòlida i et fas mal als artells, és molt probable que es tracti de formigó. Recorda que per perforar formigó cal un trepant percussor i broques especials. 
 • Paret d’obra: les parets d’obra són relativament fàcils d’identificar i a vegades són vistes. Dit això, no és gens habitual que hi hagin maons al darrera d’una capa de cartró-guix, però de vegades passa. Si aquest és el cas, fe un forat guia i ho sabràs a l’instant. Per muntar sobre paret d’obra, has de disposar d’una broca de formigó.
 • Blocs de ciment: entren a la categoria de parets d’obra i, en alguns casos, es pot utilitzar un cargol de balancí. 

Les eines que sempre cal que portis a una tasca de muntatge, independentment de quin sigui el tipus de paret, són un trepant i un detector de muntants.  Però tingues en compte que no tots els tipus de paret responen bé als detectors de muntants. Segueix llegint…

Què hi ha dins d’una paret?

 • Les parets sovint es construeixen penjant plaques de cartró-guix o materials similars sobre muntants. Els muntants són suports que es col·loquen verticalment i que estan separats per uns 40-60 cm els uns dels altres. 
 • Els muntants poden ser de fusta o de metall. Quan es tracta de tasques de muntatge, aquesta diferència és molt important!
  • Els muntants de fusta són bastant fàcils de tractar. En general, tenen una amplada de 3,81 cm, el que dona una mica de marge de maniobra quan es tracta de trobar el punt central per on perforar.
  • Els muntants metàl·lics solen ser més estrets que els de fusta i també poden requerir una mica més de pressió si fas servir cargols autoroscants. 
 • Tingues molta cura a l’hora de trobar el centre exacte d’un muntant metàl·lic abans de fixar-hi el suport, ja que no tindràs gaire espai addicional a cap costat del forat.

El més habitual és trobar-se amb parets de cartró-guix sobre muntants de fusta. 

 • És el cas més habitual en cases i edificis de menys de 3 plantes i també als edificis més antics.
 • Normalment, els muntats es troben a les cantonades de les habitacions i acostumen a situar-se a uns 40 cm de distància entre centre i centre.
 • Cada muntant sol mesurar 3,8 cm d’ample i 8,9 cm de fondària. Les plaques de cartró-guix s’acostumen a fixar directament sobre els muntants.
 • És fàcil treballar amb aquest tipus de superfície perquè només cal perforar directament sobre els muntants de fusta.

Conèixer el tipus de parets és molt necessari per muntar un article de forma segura. Ves sempre a fer la tasca sabent abans amb quin tipus de paret et trobaràs, parla’n amb el client per determinar com enfocar-ho i disposa de totes les eines adients. Si no et sent còmode treballant amb un tipus de paret determinat, assegura’t d’incloure aquesta informació a la teva presentació; així no hauràs de rebutjar tasques més endavant i no afectarà el teu índex d’acceptació. Per obtenir més informació sobre què et pots trobar quan es perforen diferents tipus de parets, consulta l’apartat Muntatge VI: Inici de la perforació

Leave a Reply